Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009



Αγίες Σοφία, Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη

Στις 17 Σεπτεμβρίου η Ορθόδοξη Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της αγίας Μάρτυρος Σοφίας και των τριών θυγατέρων αυτής - Πίστεως, Ελπίδας και Αγάπης που φέρουν τα ονόματα των τριών μεγαλυτέρων χριστιανικών αρετών. Για τη ζωή και το μαρτυρικό τους θάνατο διηγείται ο π. Βασίλ Κότσεφ από τον ιερό ναό του αγίου Γεωργίου Τροπαιοφόρου.

"Η αγία Σοφία είχε ρωμαϊκή καταγωγή και ήταν κόρη πατρικίου. Από μικρή γαλουχήθηκε στην πίστη του Χριστού την οποία παρέδωσε και στις κόρες της. Στα χρόνια του αυτοκράτορα Αδριανού (117-138) συνελήφθησαν, διότι καταγγέλθηκαν σαν φημισμένες χριστιανές. Αφού απομόνωσαν τη μητέρα, άρχισαν να ανακρίνουν τις κόρες.



Πρώτη παρουσιάστηκε στον αυτοκράτορα η δωδεκάχρονη Πίστη. Της πρότεινε να αρνηθεί το Χριστό και θα της χορηγούσε τα πάντα, για να ζήσει ευτυχισμένη ζωή. Τα λόγια της Αγίας Γραφής αποτέλεσαν δυναμική απάντηση της Πίστης: "Εν πίστει ζω, τη του υιού του Θεού του αγαπήσαντός με και παραδόντος εαυτόν υπέρ εμού". Δηλαδή, "ζω εμπνεόμενη από την πίστη μου στο Χριστό, που με αγάπησε και έδωσε τον εαυτό Του για τη σωτηρία μου". Τότε, μετά από φρικτά βασανιστήρια, την αποκεφάλισαν.



Επίσης με τα λόγια της Αγίας Γραφής, απάντησε και η δεκάχρονη Ελπίδα, όταν τη ρώτησαν αν αξίζει να υποβληθεί σε τέτοια βασανιστήρια. Ναι, αξίζει, είπε, διότι "ηλπίκαμεν επί Θεώ ζώντι, ός εστί σωτήρ πάντων ανθρώπων, μάλιστα πιστών". Δηλαδή, "έχουμε στηρίξει τις ελπίδες μας στο ζωντανό Θεό, που είναι σωτήρ όλων των ανθρώπων, και προ πάντων των πιστών". Αμέσως τότε και αυτή αποκεφαλίστηκε.

Αλλά δεν υστέρησε σε απάντηση και η εννιάχρονη Αγάπη. Είπε ότι η ύπαρξη της είναι στραμμένη "εις την αγάπη του Θεού και εις την υπομονή του Χριστού". Βέβαια, δεν άργησαν να αποκεφαλίσουν και αυτή. Περήφανη για τα παιδιά της η Σοφία, ενταφίασε με τιμές τις κόρες της και παρέμεινε για τρεις μέρες στους τάφους τους, παρακαλώντας το Θεό να την πάρει κοντά του. Ο Θεός άκουσε την προσευχή της και η Σοφία παρέδωσε το πνεύμα της δίπλα στους τάφους των παιδιών της".



Απολυτίκιο.Ήχος δ'.Ταχύ προκατάλαβε

Σοφία εκθρέψασα κατά την κλήσιν σεμνή τας τρεις θυγατέρας σου, ταύτας προσάγεις Χριστώ αθλήσεως σκάμασιν. όθεν της άνω δόξης συν αυτοίς κοινωνούσα, πρέσβευε τω Σωτήρι, καλλιμάρτυς Σοφία, δούναι τοις σε τιμώσι, χάριν και έλεος

1 σχόλιο: