Τρίτη 5 Μαΐου 2009

When you haven't forgiven those who've hurt you, you turn your back against your future. When you do forgive, you start walking forward


Η λέξη ‘’ Συγχωρώ ‘’ είναι σύνθετη λέξη και αποτελείται από τις λέξεις Συν + Χωρώ, με άλλα λόγια ‘’ χωράμε και οι δυο μαζί ‘’ ή ‘’ βρίσκεις χώρο μέσα μου ‘’. Είναι η συνειδητή αυτή στάση να αφήσουμε κάποιον να ‘’ χωρέσει στην καρδιά μας ’’. Όταν αρνούμαστε να συγ-χωρήσουμε τον διπλανό μας θωρακίζουμε την ψυχή μας κατά τέτοιο τρόπο ώστε δε βρίσκει χώρο μέσα μας.
Αποτελέσματα ασυγχωρητικότητας
H ασυγχωρητικότητα είναι μία κατάσταση ψυχική που εμπεριέχει συναισθήματα πικρίας, θυμού, προσβολής, εχθρότητας και φόβου ( φόβου μήπως κάποιος πληγωθεί και ταπεινωθεί ξανά ). Όλα αυτά έχουν συγκεκριμένες φυσιολογικές συνέπειες: αύξηση της πίεσης και ορμονολογικές αλλαγές που προκαλούν συνήθως καρδιαγγειακά νοσήματα, εξασθένηση των αντισωμάτων, νευρολογικής φύσεως προβλήματα κλπ. Αν και ο θυμός είναι ένα ανθρώπινο συναίσθημα που πολλές φορές προκαλείται από πραγματικά αίτια και δικαιολογείται, ωστόσο δε θα πρέπει να αποτελεί τρόπο ζωής. Αντίθετα, η συγχωρητικότητα είναι θεραπευτική και είναι ωφέλιμο να γίνει τρόπος ζωής. Η συγχωρητικότητα δεν είναι συναισθηματική ενέργεια αλλά απόφαση που βασίζεται στη γνώση της ανθρώπινης φύσης ως αδύναμης και περιορισμένης και στην επιείκεια που πηγάζει από αυτή την γνώση.
Μύθοι και συγχώρεση
Yπάρχουν κάποιοι μύθοι σε σχέση με τη συγχώρεση και τους παραθέτουμε: 1. "Αν συγχωρήσω πρέπει και να ξεχάσω"(Οι αναμνήσεις είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης μας. Η συγχώρεση είναι η ικανότητά μας να δεχόμαστε κάποιον παρόλο που με κάποιο τρόπο μας πλήγωσε.)2. " Με πλήγωσε πάρα πολύ. Δεν ξέρω αν μπορώ να συγχωρήσω."( το αληθινό θέμα είναι όχι αν μπορώ αλλά αν πραγματικά θέλω να συγχωρήσω.)3. " Δεν νιώθω ωραία συναισθήματα γι’ αυτόν που καλούμαι να συγχωρήσω, άρα η συγχώρεσή μου δεν είναι ειλικρινής."( Η συγχώρεση είναι επιλογή και όχι συναίσθημα.)4. " Δε μπορώ να συγχωρήσω εκτός κι αν μου το ζητήσουν."( Η συγχώρεση είναι μία προσωπική απόφαση που παίρνουμε να ‘’ελευθερώσουμε’’ τον άνθρωπο που μας έβλαψε ανεξάρτητα από το αν μας το ζητήσει. Μερικές φορές είναι αδύνατο μάλιστα να το κάνει – αν υποθέσουμε ότι είναι π.χ. ο πατέρας μας που έχει πεθάνει.)5. "Αν συγχωρήσω θα είναι σαν να υποκρίνομαι ότι δε συνέβη τίποτα."( Αν χρειάζεται να συγχωρήσω τότε σίγουρα κάτι έγινε. Δεν υποκρίνομαι.)6. " Θα πρέπει να συγχωρήσω αμέσως αλλιώς δε μετράει."( Πολλές φορές για να συγχωρήσουμε χρειάζεται να ξεπεράσουμε το θυμό μας. Αυτό ίσως πάρει χρόνο. Εξαρτάται μάλιστα από το πόσο μεγάλη ήταν η σύγκρουση και η πληγή.)
Η συγχώρεση είναι επιλογή και τρόπος ζωής
Κάθε σύγκρουση σε φέρνει αντιμέτωπο με μία επιλογή, καταλήγει σε μία πρόκληση. Από τη στιγμή που κάποιος μας πληγώσει το πρώτο πράγμα που γεννιέται μέσα μας είναι ο θυμός. Και τότε είναι που έρχεσαι αντιμέτωπος με μία κατάσταση. Στην αρχή, φαίνεται πιο εύκολο να παραβλέψεις την πρόκληση αγνοώντας το πρόβλημα που σου προκάλεσε ‘’πόνο’’. Αυτό αν και ευκολότερο δεν έχει διάρκεια. Χρειάζεται κουράγιο για να ξαναχτίσεις μία σχέση, χρόνο, υπομονή, εμπιστοσύνη και ίσως και κάποια δάκρυα.
Πέντε βήματα που μας οδηγούν στην αγάπη που συγχωρεί
Step #1: ετοίμασε την καρδιά σου
Το να προετοιμάσω την καρδιά μου σημαίνει να είμαι αποφασισμένος να ταπεινωθώ. Μόνο έτσι θα καταφέρω να δω τα πράγματα από την οπτική γωνία του αλλου. Κατόπιν θα πρέπει να ψάξω την πραγματική αιτία που οδήγησε τον αλλον σε αυτή τη συμπεριφορά ή αντίδραση και για ποιο πραγματικό λόγο εγώ θύμωσα. Αυτά όλα όμως προϋποθέτουν να έχω βάλει τη σχέση μου στην πιο υψηλή προτεραιότητα.
Step #2: επικοινώνησε τα συναισθήματά σου
Το να επικοινωνήσω τα συναισθήματά μου σημαίνει ότι δε θα αντιδράσω σπασμωδικά, ότι θα σκεφθώ πριν μιλήσω ώστε ο τρόπος που θα μεταφέρω τα λόγια μου να μην είναι επώδυνος γι αυτόν που τα ακούει. Δε θέλω να βγάλω προς τα έξω απλώς το θυμό μου αλλά μιλώ με γλυκύτητα και ηρεμία και κατόπιν ακούω αυτά που ο άλλος έχει να πει. Προσπαθώ να είμαι θετικός/η. Η ειλικρίνεια είναι αρετή και χτίζει δυνατές σχέσεις. Ας μην ξεχνάμε ακόμη ότι ο άνθρωπος έχει δύο αυτιά και ένα στόμα..για να ακούει περισσότερο και να μιλάει λιγότερο κι ακόμη ότι η γλυκιά απόκριση καταπραΰνει το θυμό.
Step #3: αντιμετώπισε τη σύγκρουση
Ο φιλος μου κι εγώ δεν είμαστε αντίπαλοι σε διαφορετικά στρατόπεδα. Ανήκουμε στην ίδια ομάδα και είμαστε μία ομάδα. Αν συνεργαστούμε σωστά θα βρούμε μία λύση. Διάλεξε το σωστό τόπο και χρόνο για συζήτηση χωρίς τη διάθεση να ρίξεις το φταίξιμο στον άλλο. Η αγάπη καλύπτει όλα τα λάθη.
Step #4: συγχώρεσε.
Φτάσαμε στο διά ταύτα. Όχι μόνο χρειάζεται να συγχωρήσουμε αλλά και να αποδείξουμε τη συγχώρεσή μας με τα έργα μας. Η ικανότητα να ελευθερώνουμε το σύντροφό μας μέσα από τη συγχώρεση μας είναι η πιο δυνατή επιδεξιότητα που μπορούμε να αναπτύξουμε στις σχεσεις μας.
Step #5: ξανάχτισε την εμπιστοσύνη
Η εμπιστοσύνη δε ξαναχτίζεται μέσα σε μία νύχτα. Θέλει το χρόνο της. Το πόσο χρόνο θα χρειαστεί εξαρτάται από το γεγονός που την κλόνισε. Αν δεν είναι κάτι πολύ σοβαρό τότε σίγουρα πολύ γρήγορα επανέρχεται. Αν όμως, η εμπιστοσύνη κλονίστηκε από ένα γεγονός που πρόσβαλλε σημαντικά τον ένα από τους δύο πρέπει εκεινος που το προκάλεσε να έχει υπομονή. Ακόμα κι αν ζήτησε συγνώμη και η συγνώμη του/της ήταν απόλυτα ειλικρινής αυτό δε σημαίνει ότι η πληγή μπορεί να κλείσει τόσο εύκολα.


O ΠΑΤΕΡΑΣ ΠΑΙΣΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ


Ο άνθρωπος που σου ζητάει ειλικρινή συγχώρεση, όταν σφάλλει, να τον συγχωράς, κάθε φορά που σφάλλει, με καλοσύνη και να τον αγαπάς και από κοντά. Τον δε πονηρό που σου ζητάει δήθεν συγχώρεση, για να κάνει την δουλειά του και συνέχεια να σε μπλέκει στις υποθέσεις του, που βλάπτουν ψυχικά και άλλους ανθρώπους, συγχώρεσέ τον εβδομήντα επτά φορές μαζεμένες και στο εξής να τον αγαπάς από μακριά και να εύχεσαι γι’ αυτόν.
Πιστεύω ότι για να είσαι Χριστιανός πρέπει πρώτα από όλα να το νιώθεις μέσα σου, όχι να έχεις διαβάσει πεντε βιβλία παραπάνω.Οχι δεν έχω άγνοια του Χριστιανισμού...ίσα ίσα είχα την απόλυτη ευτυχία να νιώσω το Χριστιανισμό και την αλήθεια του μέσα από προσωπικά βιώματα...(εκτός από τα βιβλία που διάβασα, και κυρίως την Αγία Γραφή). Δεν νομίζω ότι η Εκκλησία θα έπρεπε να διέπεται από "κανόνες", ίσα ίσα οι αρχές της θα ήταν σωστό να ακολουθούνται με χαρά...κάτι που ο "κανόνας" το αναιρεί. Ο "κανόνας", έχει την έννοια του καταναγκαστικού, και αυτό δεν νομίζω ότι συμπεριλαμβάνεται στο θέλημα του Θεού. Ο Θεός μας αφήνει ελεύθερους να αποφασίσουμε, δεν μας αναγκάζει. Ο παράδεισος τους χωράει όλους...ακόμα και τους κλέφτες, τους μέθυσους κτλ. Ο ίδιος ο Χριστός είπε:"Ελάτε σε εμένα οι αδικημένοι και φορτισμένοι, και Εγώ θα σας ανακουφίσω". ΄Οι αρχές που δίδαξε ο Χριστός είναι η αγάπη και η αλήθεια.Αλλά πρώτα από όλα είναι η ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ...πρώτος ο Ιησούς την έκανε πράξη, δέχτηκε όλους τους μετανιωμένους και πονεμένους, τις πόρνες και τους κλέφτες.Πρώτος ο Ιησούς κατέκρινε εκείνους που είχαν καταντήσει τον Οικο του Πατέρα Του, παζάρι. Εν τέλει, νομίζω ότι ακόμα και η Εκκλησία αρκετά συχνά μπερδεύει την δεξιά οδο από την αριστερά...


Όπου υπάρχουν πόνοι, δυστυχία, ελλείψεις, σύγχυση ή ατυχίες οποιουδήποτε είδους, υπάρχει ανάγκη για συγνώμη.
Μοχθηρία, καταδίκη, θυμός, επιθυμία για "εκδίκηση" ή επιθυμία να τιμωρηθεί ή να πονέσει κάποιος, είναι πράγματα που σαπίζουν την ψυχή μας και ξεσχίζουν την ψυχοσωματική υγεία μας. Αν δυσαρεστηθούμε από τη σχέση μας με έναν άλλο άνθρωπο, αλλά δε χειριστούμε το πρόβλημα αμέσως ο θυμός μας καταπιέζει. Αν συσσωρευτεί ακόμα περισσότερη πικρία πάνω στην προηγούμενη διαφωνία, μαζεύεται ένταση, ανησυχία, ευερεθιστότητα και η ζωή γίνεται γκρίζα.
Όταν βγάλουμε από την καρδιά μας την προσβολή έχουμε συγχωρέσει. Η συμφιλίωση που ενεργοποιείται μέσα μας, θα ασκήσει την επίδρασή της και στον αδερφό μας και θα υπάρξει συγνώμη από μέρους του. Η γνήσια συγνώμη δεν είναι κοινή πράξη. Η λέξη σημαίνει « κάθαρση ». Χρειάζεται χρόνος και επιμονή για να φυτρώσει η αληθινή συγνώμη.
Ίσως συνειδητά να μην είμαστε ενήμεροι για το τι ή ποιον από το παρελθόν ή το παρόν πρέπει να συγχωρέσουμε. Το μόνο που χρειάζεται είναι να προσφέρουμε πρόθυμα λόγια συγνώμης και να αφήσουμε αυτά τα λόγια να κάνουν την « καθαρτική » τους εργασία.
Συγχωρώ σημαίνει « χωρώ συν » χωρώ επί το αυτό ( συμπεριλαμβάνομαι μαζί με άλλους στον ίδιο χώρο), συνέρχομαι εις αυτό (έρχομαι μαζί με άλλους στον ίδιο χώρο), συναντώμαι, επομένως αποκαθιστώ τις σχέσεις με το άλλο πρόσωπο για να μπορέσουμε να συμβρεθούμε και να ξανακερδίσουμε μια αίσθηση ειρήνης και αρμονίας. Στα αγγλικά η λέξη είναι forgive και σημαίνει " give for " ( δίνω για ), « αντικαθιστώ » το άσχημο συναίσθημα, αποκτώ μια αίσθηση ειρήνης και αρμονίας ξανά. Στην κυριολεξία σημαίνει εγκαταλείπω εκείνο που από την αρχή δεν έπρεπε να κατέχω.
Η συγνώμη μπορεί να σαρώσει όλα όσα μας έχουν καθυστερήσει στο δρόμο μας προς το καλό. Αν ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός δεν είχε τολμήσει να πει πάνω στο σταυρό : « Πάτερ άφες αυτοίς, ου γαρ οίδασιν τι ποιούσιν », δε θα είχε βιώσει την ανάσταση.
Η συγνώμη κάνει δυνατούς τους αδύναμους. Η συγνώμη κάνει θαρραλέους τους δειλούς. Η συγνώμη κάνει σοφούς τους αδαείς. Η συγνώμη κάνει ευτυχισμένους τους θρηνούντες. Ας την αφήσουμε να μας φέρει αρμονία και ειρήνη μέσα μας και με τους ανθρώπους γύρω μας.
Η συγνώμη είναι η ηρεμία του νου.

Ο νους που δε συγχωρεί είναι γεμάτος και δεν αφήνει χώρο στην αγάπη.
Ο νους που δε συγχωρεί είναι θλιμένος χωρίς την ελπίδα της ανάπαυλας και της ανακούφισης από τον πόνο.
Ο νους που δε συγχωρεί ξεσχίζεται από τις αμφιβολίες και συγχύσεις για τον εαυτό του και όλα όσα βλέπει.
Ο νους που δε συγχωρεί φοβάται να προχωρήσει, φοβάται να μείνει στο ίδιο σημείο.

Ο νους που δε συγχωρεί δεν πιστεύει ότι το να δίνει και να παίρνει είναι το ίδιο.
Όσου συγχωρούν ελευθερώνουν τον εαυτό τους από πλάνες, ενώ εκείνοι που εμμένουν στο να μη συγχωρούν δένουν τον εαυτό τους σ΄αυτές.
Μέσω της συγνώμης μας επανέρχεται στη μνήμη μας η αλήθεια για τον εαυτό μας. Επομένως μέσα στη συγνώμη μας βρίσκεται η σωτηρία μας.
Εμείς που θέλουμε ειρήνη μπορούμε να τη βρούμε μόνο με απόλυτη συγνώμη προς όσους πέρασαν από τη ζωή μας και όσες καταστάσεις βιώσαμε και μας στεναχώρησαν.
Ο ιερότερος απ΄όλους τους τόπους της γης είναι εκείνος όπου ένα παλιό μίσος μετατρέπεται σε τωρινή αγάπη και ένας πόνος γίνεται χαρά, συγνώμη είναι τι κλειδί προς τη ευτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου